This page looks plain and unstyled because you're using a non-standard compliant browser. To see it in its best form, please upgrade to a browser that supports web standard_personals. It's free and painless.

dti's blogs

Δημόσιος διαγωνισμός για το έργο wi-fi στην Πλ. Συντάγματος (2ο μέρος)

dti | 21 March, 2005 15:41

Είχα γράψει στο τέλος Νοεμβρίου 2004 σχετικά με τη δημόσια διαβούλευση σχετικά με το έργο wi-fi στην Πλ. Συντάγματος.

Παρά τις όποιες αντιρρήσεις μου (αλλά και άλλων μελών) το τότε Δ.Σ. του awmn δε θέλησε να εκφράσει την άποψή του σχετικά με το περιεχόμενο της προκήρυξης που είχε τεθεί προς δημόσιο σχολιασμό.

Προσωπικά (και μόνον) εξέφρασα τις παρατηρήσεις μου με την παρακάτω επιστολή που έστειλα στις 8 Δεκεμβρίου 2004.

 

Καλημέρα,

 

 

Σχετικά με τις προδιαγραφές  και τον τρόπο υλοποίησης του έργου, θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις, τις οποίες, αν θέλετε, υιοθετείτε στο τελικό κείμενο της προκήρυξης του διαγωνισμού.

Οι παρατηρήσεις μου είναι βασισμένες στην εμπειρία που έχω αποκομίσει  από εγκαταστάσεις  ασύρματων δικτύων κοινοτικού χαρακτήρα, αλλά και γενικά από την ενασχόλησή μου με εξοπλισμό wi-fi και προσωπικά δεν αποσκοπώ σε κάποιο όφελος, ούτε και σκοπεύω να πάρω μέρος στο διαγωνισμό.

 

 

Βασικά η όλη εγκατάσταση στο συγκεκριμένο έργο είναι σχεδόν όπως την είχαμε προδιαγράψει (σαν Athens Wireless Metropolitan Network), όταν ζητήθηκε η συνδρομή μας,  πριν ένα χρόνο, κατά την κατάθεση του τεχνικού δελτίου της πρότασης.

 

 

Η μόνη διαφοροποίηση είναι οτι εμείς είχαμε πει για μικρές sector ή flat panel κεραίες για τα access points που θα μπουν στις προσόψεις των κτιρίων.

Για τα access points στην πλατεία είχαμε πει κι εμείς για κεραιάκια omni. Εσείς ζητάτε omni με απολαβή 5-7 dbi παντού (υπάρχει άραγε πιστοποιημένο τέτοιο σύστημα;).

Να έχετε υπόψη σας ότι η Πλ. Συντάγματος δεν είναι επίπεδη και έχει πολλά δέντρα, οικίσκους, ενώ κατά καιρούς φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις (οπότε στήνονται εξέδρες, χριστουγεννιάτικα δένδρα, κλπ.).

Όλα αυτά συμβάλουν στη δημιουργία πολλών σημείων που θα είναι δύσκολο να καλυφθούν επαρκώς αν οι κεραίες είναι χαμηλά. Ο «φωτισμός» της πλατείας  θα μπορούσε να γίνει με sector κεραίες τοποθετημένες στις οροφές των κτιρίων ή σε κάποιο υψηλό όροφο .

Οι omni κεραίες στις προσόψεις των κτιρίων θα συμβάλουν στη δημιουργία επιπλέον θορύβου και φαινομένων multipath λόγω των αντανακλάσεων  στο κτίριο.

Αντίθετα, η εστιασμένη κάλυψη μέσω sector ή flat panel κεραιών θα έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

 

 

Ζητάτε κεραίες με βύσμα rptnc (ακόμη και στις κατευθυντικές – αυτό παραπέμπει σε συγκεκριμένου κατασκευαστή εξοπλισμό).

Ζητάτε  διαθέσιμα κανάλια στα access points  και στα bridges > ή = των 13...

Σύμφωνα με τα πρότυπα του ETSI τα κανάλια είναι 13 (ούτε λιγότερα, ούτε περισσότερα).

Αναφέρετε  max. ισχύ > ή = των 100 mW.  Η ισχύς EIRP πρέπει να είναι μικρότερη ή ίση των 100 mW (20 dbm) σύμφωνα με το ETSI πάντα.

 

 

Επίσης δεν προσδιορίζετε τίποτε συγκεκριμένο για τα access points που θα εγκατασταθούν επί της πλατείας

(πώς θα συνδεθούν με τα υπόλοιπα...). Αν πρόκειται να συνδεθούν ασύρματα με τα υπόλοιπα access points, με κάποιο πρωτόκολλο όπως το WDS, αυτό αφενός μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση της συνολικής διαθέσιμης ταχύτητας, αφετέρου παραπέμπει σε συγκεκριμένους κατασκευαστές που διαθέτουν τέτοιου είδους εξοπλισμό…

 

 

Τέλος, δεν υπάρχει πρόβλεψη για ups στα access points  και στα switches πέραν του κεντρικού rack...

Δεν αναφέρεται ισχύς eirp πουθενά, παρά μόνο ότι οι συσκευές πρέπει να φτάνουν μια μέγιστη εκπεμπόμενη ισχύ.

Δεν αναφέρεται κάποιο acceptance test και κάποιες πιο συγκεκριμένες απαιτήσεις (availability, κάλυψη, ρυθμός μετάδοσης, αριθμός χρηστών).

 

 

Αναφέρετε  να υπάρχει δυνατότητα για μελλοντική χρήση πρωτοκόλλου 802.11g (για αυξημένη ταχύτητα), πιστεύω ότι θα ήταν προτιμότερο να ζητήσετε εξοπλισμό που να λειτουργεί και σε 802.11a (κυρίως στα bridges), έτσι ώστε να υπάρχει συμβατότητα εάν και όποτε επιτραπεί επίσημα  η λειτουργία σε εξωτερικούς χώρους  συσκευών στη μπάντα των 5 GHz.

 

 

Τέλος, θα ήθελα να σας εκφράσω  ότι με λύπη μου είδα στην κεντρική σελίδα του www.athenswifi.gr  να υπάρχει  ο τίτλος «Ασύρματο Δίκτυο Αθηνών».  Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχει ήδη  το «Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Αθηνών», που είναι Σύλλογος επίσημα αναγνωρισμένος από το Πρωτοδικείο  και που έχει καταφέρει να δικτυώσει ασύρματα ολόκληρη την Αθήνα ενώ πλέον έχει επεκταθεί και εκτός Λεκανοπεδίου.

Η χρήση παρεμφερούς τίτλου με το Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Αθηνών  για το υπό δημιουργία δίκτυό σας, μόνο σύγχυση μπορεί να επιφέρει, κάτι που ούτε κι εσείς επιθυμείτε φαντάζομαι.

Προσωπικά πιστεύω ότι δεν στερείστε φαντασίας και ότι θα βρείτε κάποιον άλλο τίτλο, σύντομα, πριν τη δημοσιοποίηση του site και την εγκατάσταση στην Πλ. Συντάγματος.

 

 

 

 

Με εκτίμηση,

 

 

Δαμιανός Τσίγκανος

Σήμερα  παρατήρησα οτι στο site www.athenswifi.gr  υπάρχει πλέον διαθέσιμη η επίσημη απάντηση στις όποιες απορίες, παρατηρήσεις, σχόλια κλπ. τέθηκαν. 

Δύο σημεία πιστεύω οτι χρήζουν ιδιαίτερης αναφοράς.

1. Θέση εγκατάστασης και ενδεχόμενο "ανταγωνισμό" με εμπορικά δίκτυα και υπηρεσίες

Διευκρινίζεται οτι:

"Το έργο αυτό δεν έχει σκοπό σε καμία περίπτωση να ανταγωνιστεί  αντίστοιχα εμπορικά ασύρματα δίκτυα."

Πιο κάτω μάλιστα αναφέρεται οτι:

"Ως αποτέλεσμα του συγκεκριμένου έργου αναμένεται να είναι η αύξηση της ζήτησης και όχι η παροχή υπηρεσιών σε "εμπορική" βάση. Μια τέτοια διόγκωση της ζήτησης δεν μπορεί παρά να τονώσει την αγορά και να προετοιμάσει την παροχή υπηρεσιών από τους εμπορικούς παρόχους σε ένα ευρύτερο κοινό δυνάμει χρηστών, υποβοηθώντας ουσιαστικά την ανάπτυξη της αγοράς και του υγιούς ανταγωνισμού." 

Σχόλιο δικό μου:

Τελικά το ζητούμενο μήπως είναι να δημιουργήσετε τις συνθήκες, ώστε να εμφανιστεί ως φυσικό επακόλουθο η εμπορική εκμετάλλευση της μπάντας των 2.4 GHz και όχι μόνο;

2. Χρήση ονόματος "Ασύρματο Δίκτυο Αθηνών" (athenswifi.gr)

 

Διευκρινίζεται οτι:

"Το όνομα "Ασύρματο Δίκτυο Αθηνών" και ο ιστοχώρος athenswifi.gr δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγχέεται με το "Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Αθηνών" (AWMN-www.awmn.gr) που έχει πολύ μεγαλύτερη περιοχή κάλυψης σε πλήθος δήμων σε όλο το λεκανοπέδιο (κάλυψη πολύ ευρύτερη του Δήμου Αθηναίων), άλλο χαρακτήρα χρηστών, άλλη αρχιτεκτονική κλπ. Η παρουσία του athenswifi.gr εντοπίζεται στην περιοχή πλατείας Συντάγματος μόνο, στο Δήμο Αθηναίων, και δεν δημιουργεί ασύρματο ευρυζωνικό κορμό μεγάλης κάλυψης σε όλο το λεκανοπέδιο, που ο όρος "Μητροπολιτικό" στο awmn αποδίδει και η μορφή λειτουργίας του awmn πολύ σωστά επιβεβαιώνει. Το παρόν έργο δεν δημιουργεί μητροπολιτικό δίκτυο στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου, αλλά ασύρματη κάλυψη στην πλατεία Συντάγματος στην πόλη της Αθήνας."

 

 

 

Σχόλιο δικό μου:

Ευχαριστούμε για τη διαφήμιση του  awmn  αλλά θα μας επιτρέψετε να διατηρήσουμε τις επιφυλάξεις μας σχετικά με την επιλογή των τριών από τις τέσσερις λέξεις που συνθέτουν το όνομα του Συλλόγου και του Δικτύου μας.

Έχετε καιρό ακόμη να αλλάξετε τον τίτλο της ασύρματης κάλυψης της πλατείας Συντάγματος... 

comments_for_post

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by pLog - Design by BalearWeb