This page looks plain and unstyled because you're using a non-standard compliant browser. To see it in its best form, please upgrade to a browser that supports web standard_personals. It's free and painless.

dti's blogs

Δημόσιος Διαγωνισμός για το έργο wi-fi στην Πλ. Συντάγματος ( 3ο μέρος)

dti | 15 April, 2005 14:43

Μετά την αντίδραση του σωματείου μας, για τη χρήση του τίτλου "Ασύρματο Δίκτυο Αθηνών" οι υπεύθυνοι του έργου wi-fi στην Πλ. Συντάγματος επιτέλους έβγαλαν αυτό τον τίτλο και πλέον στη σελίδα του www.athenswifi.gr εμφανίζεται ο (σωστός) τίτλος: "Δημόσιο Δίκτυο Ασύρματης Πρόσβασης στο Διαδίκτυο στην πλατεία Συντάγματος".

Η απάντηση που είχαν δώσει οι υπεύθυνοι του έργου οτι δεν θα υπάρξει σύγχιση με το Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Αθηνών φυσικά δεν έστεκε.

Η καλύτερη απόδειξη; Ακόμη και τώρα, αν δείτε στη σελ. 43 της Τεχνικής Μελέτης Ασύρματου Δικτύου

 

 

 

 

5 Βιβλιογραφία


[1] «Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Αθηνών», http://wiki.awmn.org/, ημερομηνία ανάκτησης ιστοσελίδας 02-2005

[2] «Ασύρματο Δίκτυο Θεσσαλονίκης», http://www.salonicawireless.net/, ημερομηνία ανάκτησης ιστοσελίδας 02-2005

[3] «Κανονισμός Εκχώρησης Μεμονωμένων Ραδιοσυχνοτήτων σε Σταθμούς Ραδιοεπικοινωνιών για Ιδία Χρήση» (ΦΕΚ/895/Β/16-7-2002), http://www.eett.gr/gr_pages/telec/kanonistika_keimena/APOF2002/APOF254-72FEK.pdf

[4] «Εθνικός Κανονισμός Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων (ΕΚΚΖΣ)», http://www.yme.gov.gr/ pressdetail.php?section=167&pressid=134&sessdata=62a9ceb5914db138cf1d8e80bc7a06c5

 [5] «Πίνακας Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων», http://www.yme.gov.gr/imagebank/articles/ rtcl134_8_1099052244.zip

[6] «Τροποποίηση "Κύρωσης Ελληνικού Κανονισμού Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων (ΕΚΚΖΣ)"» Αριθ. 39085/1586, ΦΕΚ 979/Β/03, http://www.eett.gr/gr_pages/telec/RadioEquip/FEK979.pdf

[7] «Exploiting and Protecting 802.11b Wireless Networks», http://www.extremetech.com/ article2/0,1558,11388,00.asp, ημερομηνία ανάκτησης ιστοσελίδας 02-2005

[8] Alexander, Bruce «802.11 Wireless Network Site Surveying and Installation», Ciscopress, 2004, ISBN 1-58705-164-8

[9] «Deploying WLAN in outdoor networks», http://www.radionet.com/_FileRoot/318025.pdf, ημερομηνία ανάκτησης ιστοσελίδας 02-2005

 


 

Ήδη η "σύγχιση" που λέγαμε επετεύχθη...

Το wiki που σύμφωνα με τον δημιουργό του:


 "Το site αυτό αποτελεί προσωπική σελίδα του φοιτητή Αχιλλέα Κώτση και ασχολείται με το δίκτυο του AWMN. Ουδεμία σχέση έχει με τον σύλλογο με επωνυμία "Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Αθηνών", του οποίου το site μπορείτε να βρείτε εδώ."


 ...αναφέρεται ως «Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Αθηνών»...

 

 (More)

Δημόσιος διαγωνισμός για το έργο wi-fi στην Πλ. Συντάγματος (2ο μέρος)

dti | 21 March, 2005 15:41

Είχα γράψει στο τέλος Νοεμβρίου 2004 σχετικά με τη δημόσια διαβούλευση σχετικά με το έργο wi-fi στην Πλ. Συντάγματος.

Παρά τις όποιες αντιρρήσεις μου (αλλά και άλλων μελών) το τότε Δ.Σ. του awmn δε θέλησε να εκφράσει την άποψή του σχετικά με το περιεχόμενο της προκήρυξης που είχε τεθεί προς δημόσιο σχολιασμό.

Προσωπικά (και μόνον) εξέφρασα τις παρατηρήσεις μου με την παρακάτω επιστολή που έστειλα στις 8 Δεκεμβρίου 2004.

 

Καλημέρα,

 

 

Σχετικά με τις προδιαγραφές  και τον τρόπο υλοποίησης του έργου, θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις, τις οποίες, αν θέλετε, υιοθετείτε στο τελικό κείμενο της προκήρυξης του διαγωνισμού.

Οι παρατηρήσεις μου είναι βασισμένες στην εμπειρία που έχω αποκομίσει  από εγκαταστάσεις  ασύρματων δικτύων κοινοτικού χαρακτήρα, αλλά και γενικά από την ενασχόλησή μου με εξοπλισμό wi-fi και προσωπικά δεν αποσκοπώ σε κάποιο όφελος, ούτε και σκοπεύω να πάρω μέρος στο διαγωνισμό.

 

 

Βασικά η όλη εγκατάσταση στο συγκεκριμένο έργο είναι σχεδόν όπως την είχαμε προδιαγράψει (σαν Athens Wireless Metropolitan Network), όταν ζητήθηκε η συνδρομή μας,  πριν ένα χρόνο, κατά την κατάθεση του τεχνικού δελτίου της πρότασης.

 

 

Η μόνη διαφοροποίηση είναι οτι εμείς είχαμε πει για μικρές sector ή flat panel κεραίες για τα access points που θα μπουν στις προσόψεις των κτιρίων.

Για τα access points στην πλατεία είχαμε πει κι εμείς για κεραιάκια omni. Εσείς ζητάτε omni με απολαβή 5-7 dbi παντού (υπάρχει άραγε πιστοποιημένο τέτοιο σύστημα;).

Να έχετε υπόψη σας ότι η Πλ. Συντάγματος δεν είναι επίπεδη και έχει πολλά δέντρα, οικίσκους, ενώ κατά καιρούς φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις (οπότε στήνονται εξέδρες, χριστουγεννιάτικα δένδρα, κλπ.).

Όλα αυτά συμβάλουν στη δημιουργία πολλών σημείων που θα είναι δύσκολο να καλυφθούν επαρκώς αν οι κεραίες είναι χαμηλά. Ο «φωτισμός» της πλατείας  θα μπορούσε να γίνει με sector κεραίες τοποθετημένες στις οροφές των κτιρίων ή σε κάποιο υψηλό όροφο .

Οι omni κεραίες στις προσόψεις των κτιρίων θα συμβάλουν στη δημιουργία επιπλέον θορύβου και φαινομένων multipath λόγω των αντανακλάσεων  στο κτίριο.

Αντίθετα, η εστιασμένη κάλυψη μέσω sector ή flat panel κεραιών θα έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

 

 

Ζητάτε κεραίες με βύσμα rptnc (ακόμη και στις κατευθυντικές – αυτό παραπέμπει σε συγκεκριμένου κατασκευαστή εξοπλισμό).

Ζητάτε  διαθέσιμα κανάλια στα access points  και στα bridges > ή = των 13...

Σύμφωνα με τα πρότυπα του ETSI τα κανάλια είναι 13 (ούτε λιγότερα, ούτε περισσότερα).

Αναφέρετε  max. ισχύ > ή = των 100 mW.  Η ισχύς EIRP πρέπει να είναι μικρότερη ή ίση των 100 mW (20 dbm) σύμφωνα με το ETSI πάντα.

 

 

Επίσης δεν προσδιορίζετε τίποτε συγκεκριμένο για τα access points που θα εγκατασταθούν επί της πλατείας

(πώς θα συνδεθούν με τα υπόλοιπα...). Αν πρόκειται να συνδεθούν ασύρματα με τα υπόλοιπα access points, με κάποιο πρωτόκολλο όπως το WDS, αυτό αφενός μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση της συνολικής διαθέσιμης ταχύτητας, αφετέρου παραπέμπει σε συγκεκριμένους κατασκευαστές που διαθέτουν τέτοιου είδους εξοπλισμό…

 

 

Τέλος, δεν υπάρχει πρόβλεψη για ups στα access points  και στα switches πέραν του κεντρικού rack...

Δεν αναφέρεται ισχύς eirp πουθενά, παρά μόνο ότι οι συσκευές πρέπει να φτάνουν μια μέγιστη εκπεμπόμενη ισχύ.

Δεν αναφέρεται κάποιο acceptance test και κάποιες πιο συγκεκριμένες απαιτήσεις (availability, κάλυψη, ρυθμός μετάδοσης, αριθμός χρηστών).

 

 

Αναφέρετε  να υπάρχει δυνατότητα για μελλοντική χρήση πρωτοκόλλου 802.11g (για αυξημένη ταχύτητα), πιστεύω ότι θα ήταν προτιμότερο να ζητήσετε εξοπλισμό που να λειτουργεί και σε 802.11a (κυρίως στα bridges), έτσι ώστε να υπάρχει συμβατότητα εάν και όποτε επιτραπεί επίσημα  η λειτουργία σε εξωτερικούς χώρους  συσκευών στη μπάντα των 5 GHz.

 

 

Τέλος, θα ήθελα να σας εκφράσω  ότι με λύπη μου είδα στην κεντρική σελίδα του www.athenswifi.gr  να υπάρχει  ο τίτλος «Ασύρματο Δίκτυο Αθηνών».  Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχει ήδη  το «Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Αθηνών», που είναι Σύλλογος επίσημα αναγνωρισμένος από το Πρωτοδικείο  και που έχει καταφέρει να δικτυώσει ασύρματα ολόκληρη την Αθήνα ενώ πλέον έχει επεκταθεί και εκτός Λεκανοπεδίου.

Η χρήση παρεμφερούς τίτλου με το Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Αθηνών  για το υπό δημιουργία δίκτυό σας, μόνο σύγχυση μπορεί να επιφέρει, κάτι που ούτε κι εσείς επιθυμείτε φαντάζομαι.

Προσωπικά πιστεύω ότι δεν στερείστε φαντασίας και ότι θα βρείτε κάποιον άλλο τίτλο, σύντομα, πριν τη δημοσιοποίηση του site και την εγκατάσταση στην Πλ. Συντάγματος.

 

 

 

 

Με εκτίμηση,

 

 

Δαμιανός Τσίγκανος

Σήμερα  παρατήρησα οτι στο site www.athenswifi.gr  υπάρχει πλέον διαθέσιμη η επίσημη απάντηση στις όποιες απορίες, παρατηρήσεις, σχόλια κλπ. τέθηκαν. 

Δύο σημεία πιστεύω οτι χρήζουν ιδιαίτερης αναφοράς.

1. Θέση εγκατάστασης και ενδεχόμενο "ανταγωνισμό" με εμπορικά δίκτυα και υπηρεσίες

Διευκρινίζεται οτι:

"Το έργο αυτό δεν έχει σκοπό σε καμία περίπτωση να ανταγωνιστεί  αντίστοιχα εμπορικά ασύρματα δίκτυα."

Πιο κάτω μάλιστα αναφέρεται οτι:

"Ως αποτέλεσμα του συγκεκριμένου έργου αναμένεται να είναι η αύξηση της ζήτησης και όχι η παροχή υπηρεσιών σε "εμπορική" βάση. Μια τέτοια διόγκωση της ζήτησης δεν μπορεί παρά να τονώσει την αγορά και να προετοιμάσει την παροχή υπηρεσιών από τους εμπορικούς παρόχους σε ένα ευρύτερο κοινό δυνάμει χρηστών, υποβοηθώντας ουσιαστικά την ανάπτυξη της αγοράς και του υγιούς ανταγωνισμού." 

Σχόλιο δικό μου:

Τελικά το ζητούμενο μήπως είναι να δημιουργήσετε τις συνθήκες, ώστε να εμφανιστεί ως φυσικό επακόλουθο η εμπορική εκμετάλλευση της μπάντας των 2.4 GHz και όχι μόνο;

2. Χρήση ονόματος "Ασύρματο Δίκτυο Αθηνών" (athenswifi.gr)

 

Διευκρινίζεται οτι:

"Το όνομα "Ασύρματο Δίκτυο Αθηνών" και ο ιστοχώρος athenswifi.gr δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγχέεται με το "Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Αθηνών" (AWMN-www.awmn.gr) που έχει πολύ μεγαλύτερη περιοχή κάλυψης σε πλήθος δήμων σε όλο το λεκανοπέδιο (κάλυψη πολύ ευρύτερη του Δήμου Αθηναίων), άλλο χαρακτήρα χρηστών, άλλη αρχιτεκτονική κλπ. Η παρουσία του athenswifi.gr εντοπίζεται στην περιοχή πλατείας Συντάγματος μόνο, στο Δήμο Αθηναίων, και δεν δημιουργεί ασύρματο ευρυζωνικό κορμό μεγάλης κάλυψης σε όλο το λεκανοπέδιο, που ο όρος "Μητροπολιτικό" στο awmn αποδίδει και η μορφή λειτουργίας του awmn πολύ σωστά επιβεβαιώνει. Το παρόν έργο δεν δημιουργεί μητροπολιτικό δίκτυο στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου, αλλά ασύρματη κάλυψη στην πλατεία Συντάγματος στην πόλη της Αθήνας."

 

 

 

Σχόλιο δικό μου:

Ευχαριστούμε για τη διαφήμιση του  awmn  αλλά θα μας επιτρέψετε να διατηρήσουμε τις επιφυλάξεις μας σχετικά με την επιλογή των τριών από τις τέσσερις λέξεις που συνθέτουν το όνομα του Συλλόγου και του Δικτύου μας.

Έχετε καιρό ακόμη να αλλάξετε τον τίτλο της ασύρματης κάλυψης της πλατείας Συντάγματος... 

 (More)

Το Αλφαβητάρι της Ασύρματης Δικτύωσης

dti | 05 January, 2005 00:10

Επιτέλους «Το αλφαβητάρι της Ασύρματης Δικτύωσης» που επιμελήθηκαν γνωστά μέλη του Συλλόγου (ngia, hobbit, Mick Flemm, wiresounds) είναι διαθέσιμο.
Ο οδηγός αποτελείται από 91 σελίδες και μπορείτε να τον κατεβάσετε (σε 2 αρχεία pdf) από εδώ:

http://www.ebusinessforum.gr/content/downloads/Wi-Fi-Guide-final.part1.pdf
http://www.ebusinessforum.gr/content/downloads/Wi-Fi-Guide-final.part2.pdf

Ελπίζω σύντομα να τον δούμε και τυπωμένο.Σχετικό απόσπασμα από το τελευταίο newsletter του e-business forum:

Στο πλαίσιο του e-business forum εκπονήθηκε εμπειρογνωμοσύνη με τίτλο «Το αλφαβητάρι της Ασύρματης Δικτύωσης».
Η έκδοση του συγκεκριμένου οδηγού αποσκοπεί στην προώθηση της γνώσης και στην εξοικείωση του κοινού με τα ασύρματα τοπικά δίκτυα.
Η ανάγκη για δράσεις που αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση του κοινού στη σωστή χρήση ευρυζωνικών υπηρεσιών και υποδομών, καθιστά επιτακτική την ύπαρξη ενός εύχρηστου οδηγού για την ασύρματη δικτύωση.
Η ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών θα συμβάλλει στην ανάπτυξη «οικολογικής» συνείδησης και στο ραδιοφάσμα.
Κάτι τέτοιο κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα χρήσης της συγκεκριμένης τεχνολογίας και στο μέλλον. (More)

dti.ozonet.awmn

dti | 30 December, 2004 17:10

Στην παραπάνω διεύθυνση  μπορείτε να  παρακολουθείτε το blog μου  ασύρματα.
Για μία  ακόμη  φορά  ένα μεγάλο ευχαριστώ  στον  Αλέξανδρο  για τη φιλοξενία  στον κόμβο του.

Keep  wifing  (συμβουλή του  acoul) ;-)
Καλές Γιορτές!

dti | 23 December, 2004 01:20

Τί άλλο θα μπορούσε να ευχηθεί σήμερα κάποιος;
Μακάρι το 2005 να είναι έτος σταθμός στην ιστορία του awmn.
Μακάρι το δίκτυο να επεκταθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, όχι μόνο μέσα αλλά και γύρω από το λεκανοπέδιο και ακόμη παραπέρα!
Μακάρι να βελτιωθεί η ποιότητα και η αξιοπιστία όλων των links μας.
Μακάρι να πυκνώσει τόσο το δίκτυο που να είναι εύκολο να συνδεθούν όλοι.
Μακάρι να επικρατήσει η σύνεση και η λογική και με πιο δημοκρατικές διαδικασίες να λαμβάνονται σωστές αποφάσεις τόσο στο Σύλλογο όσο και στο forum του awmn.
Μακάρι να ΜΗΝ σταματήσουν οι αυθαιρεσίες και οι φασιστικές αποφάσεις των moderators του forum του awmn που με τις πρόσφατες ενέργειές τους κατάφεραν να ενώσουν ΟΛΟΥΣ σχεδόν εναντίον τους...
Μακάρι να σταματήσει και αυτή εδώ η μαϊμού "οδηγός αγοράς"...
Ευχαριστούμε για το link ...αλλά δεν θα πάρουμε! :)

Τέλος...
Ποιός ξέρει, αν το 2004 ήταν η χρονιά των 2.4 GHz το 2005 ίσως είναι η χρονιά των 5.2 GHz! (...copywrited by ngia)  (More)

dti-4 node #626 :: Ενεργοποιείται ο κόμβος στα Κ. Πατήσια

dti | 30 October, 2004 20:45

Από σήμερα το απόγευμα λειτουργεί ένα Cisco 350 access point στο node #626 στα Κάτω Πατήσια (περιοχή μεταξύ εκκλησίας Αγ. Δημητρίου και σταθμού ΚΤΕΛ).
Προσωρινά, σαν κεραία χρησιμοποιείται μία Maxrad Flat Panel 13 dbi η οποία είναι στραμμένη 355 μοίρες σε σχέση με το βορρά.
Η εκπεμπόμενη ισχύς είναι περίπου 18 dbm eirp

ssid: awmn-626-dti@awmn.net
ip: 192.168.1.168
netmask: 255.255.255.0

Σκοπός του access point είναι να "ξυπνήσει" κάπως την περιοχή.
Σύντομα στο node #626 θα σηκωθεί και backbone link μάλλον με τον κόμβο του philip #633 (απόσταση 3,9 χλμ.). Έχει ήδη στηθεί μία Andrew Mag Grid 24 dbi.
Σε σημερινή δοκιμή χρησιμοποιήθηκε ένα Linksys WRT54GS σαν client στο ap του philip. Όπως ήταν αναμενόμενο (λόγω του μετρίου radio και της απόστασης) η ποιότητα της σύνδεσης ήταν μέτρια με υψηλό ping loss.
Πάντως έστω κι έτσι, πραγματοποιήθηκε ακόμη και κλήση voip προς node #1. :)
Το link θα βγει σίγουρα με τη χρήση κατευθυντικής κεραίας κι από την άλλη πλευρά.
Αναμείνατε νεώτερα, σύντομα...

Τέλος, να αναφέρω οτι υπάρχει οπτική επαφή και προς το Χαϊδάρι.


alt
 (More)

Scan στα Σεπόλια

dti | 24 October, 2004 18:47

Καθώς η περιοχή γύρω από τα Σεπόλια αποτελεί μία από τις μαύρες τρύπες του awmn (ούτε ένα ενεργό node), με χαρά ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα του stean_202 για scan από την ταράτσα του.
Έτσι σε σημερινό scan πιάσαμε 20 ξένα ap's και μόνο 5 που είχαν σχέση με το awmn.
Πιθανόν ο stean να πέσει αρχικά σαν client στον dimitris^^^ (#2125) αλλά καθώς πιάσαμε και το bb link του MAuVE με τον koem ίσως θα ήταν ενδιαφέρουσα η περίπτωση να στηθεί εκεί κόμβος με 2 bb links (ένα προς dimitris^^^ κι ένα προς MAuVE). Αρκεί να θέλουν όλοι και να έχουν ελεύθερο interface. Ο stean_202 πάντως έδειξε πρόθυμος και ορεξάτος, με ταράτσα που χωρίς να έχει φοβερή θέα, μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσει μία γέφυρα για να μειώσουμε κι άλλο τις αποστάσεις.
Το scan έγινε με orinoco b/g Gold και Maxrad flat panel 13 dbi.
Επισυνάπτω σχετικό αρχείο του netstumbler.

20041024162227.ns1

 (More)

Οι δραστηριότητες του twmn σε dvd!!!

dti | 16 October, 2004 23:16

 

Έπεσε στα χέρια μου (χάρις στον φίλο μου τον Σπύρο) το dvd που ετοίμασαν τα παιδιά του TWMN και διένειμαν ελεύθερα στην πρόσφατη Infosystem.

To dvd έχει πολύ ενδιαφέρον καθώς παρουσιάζει τις δραστηριότητες των ασύρματων κοινοτήτων της Θεσσαλονίκης (από τις ταράτσες, τις δοκιμές ...μέχρι και τις παρέες που καταλήγουν στην ταβέρνα...), εξηγεί με πολύ εύληπτο τρόπο πώς στήνεται ένας κόμβος, έχει χάρτη με την κάλυψη της πόλης και φυσικά παρουσιάζει όλους τους πρωταγωνιστές της ασύρματης επανάστασης στη συμπρωτεύουσα.

Με την ευκαιρία να πω οτι το TWMN συγκέντρωσε πολύ κόσμο στο περίπτερό του στη φετινή Infosystem, έχοντας έναν πλήρη κόμβο μέσα στην έκθεση, διασυνδεμένο με το υπόλοιπο ασύρματο δίκτυο της Θεσσαλονίκης (αλλά και το awmn!).

 

Μπράβο παιδιά, σας εύχομαι ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες!

alt

 

Jukebox + WiFi

dti | 08 October, 2004 23:55

Πηγή:  wi-fitechnology.com

Ecast and Pronto Networks Partner to Turn Jukeboxes into Wi-Fi Hotspots

Thousands of Broadband-Enabled Jukeboxes in Restaurants and Bars Nationwide to Provide Wireless Internet Access to Patrons

Las Vegas - The AMOA International Expo -/30 September, 2004 - The Wi-Fi Technology Forum/- Ecast, a broadband network operator providing a digital media software platform for pay-per-use jukeboxes and other digital media vending devices, will begin offering wireless Internet access in the popular Wi-Fi format through its national network of digital-downloading jukebox locations with the help of Pronto Networks, a leading provider of carrier-class operations support systems software for managing large scale Wi-Fi networks.

Through their new “Ecast Unplugged” service, which gives jukebox operators the ability to add Wi-Fi to any broadband-enabled Ecast location, patrons will be able to surf the net, access email and send instant messages from thousands of restaurants and taverns throughout U.S.

“After pilot testing Ecast Unplugged Wi-Fi in ten jukebox locations for nearly a year, we found that customers stay longer and spend more at venues where they can log on,” said Robbie Vann-Adibe, Ecast’s chief executive. “Thanks to Pronto Networks Wi-Fi solution, our operators will be able to easily convert their Ecast-powered locations into wireless hotspots


More...

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by pLog - Design by BalearWeb